Kηλίδες: top αποτελέσματα με 5 top συστατικά λεύκανσης!

Εμφανίζονται στο πρόσωπο, το ντεκολτέ και τα χέρια, στερούν από την επιδερμίδα μας τη φωτεινότητα και την ομοιόμορφη χροιά της και δύσκολα «σβήνουν». Αν είστε έτοιμες για μια κατά μέτωπο επίθεση στις κηλίδες, το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή, αρκεί να έχετε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα όπλα.

Κηλίδες: πολλοί οι ύποπτοι, ένας ο «δράστης»

Εντονότερες μετά το καλοκαίρι, πιο άτονες τον χειμώνα, άλλοτε μικρές, σαν φακίδες κι άλλοτε μεγαλύτερες σαν λεκέδες, οι κηλίδες που τόσο μας ενοχλούν, δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακίνδυνη μελαγχρωματική βλάβη του δέρματος. Προκαλείται όταν ορισμένα μελανινοκύτταρα αρχίζουν να παράγουν περισσότερη μελανίνη από όσο πρέπει, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται ακανόνιστα στην επιφάνεια της επιδερμίδας και να της δίνει ανομοιόμορφη χροιά. Τι φταίει; Οι …ευθύνες είναι μοιρασμένες. Σίγουρα η γενετική κληρονομιά μας, ο φωτότυπος, οι διακυμάνσεις των ορμονών ή η ηλικία είναι παράγοντες που συνδέονται με την υπερμελάγχρωση, δηλαδή την αυξημένη παραγωγή χρωστικής. Δερματικές παθήσεις όπως είναι η ακμή και οι τραυματισμοί αλλά και άλλες… κινήσεις όπως η λήψη φαρμάκων, οι επιθετικές αισθητικές θεραπείες ή η λανθασμένη χρήση καλλυντικών, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές και να επιδεινώσουν τη βλάβη. Όμως, ας μη γελιόμαστε, αυτή που, σχεδόν πάντα, πυροδοτεί την ενεργοποίηση των μελανινοκυττάρων και τον σχηματισμό κηλίδων είναι η υπερέκθεση στον ήλιο - με ή χωρίς αντηλιακό.

Σωστή άμυνα, έξυπνη επίθεση

Γνωρίζουμε πλέον καλά  πως ο απλούστερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος να κλείσουμε το δρόμο στις κηλίδες είναι να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό αμυντικό τείχος απέναντι στις ακτίνες UV. Αυτό σημαίνει  αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο, με υψηλότερους δείκτες SPF, σωστή ποσότητα και συχνή ανανέωση το καλοκαίρι -και οπωσδήποτε χρήση καπέλου- και έξυπνες επιλογές για τον χειμώνα- για παράδειγμα αντηλιακά με χρώμα για... διπλή κάλυψη.

Τι γίνεται όμως αν η γραμμή άμυνας «σπάσει» και καταφέρουν να φτάσουν στην επιδερμίδα μας, ή αν... κουβαλάμε παλιές αμαρτίες και οι κηλίδες είναι ήδη εκεί;

Το μυστικό, τονίζουν οι δερματολόγοι, είναι να τις αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, πριν εγκατασταθούν για τα καλά. Τότε έχουμε πολλές πιθανότητες να αποκαταστήσουμε τη χρωματική ομοιογένεια της επιδερμίδας. Και ευτυχώς για εμάς, η επιστήμη της ομορφιάς έχει αρκετά όπλα για την... αντεπίθεση. Χρησιμοποιώντας συστηματικά, προϊόντα με ενεργά συστατικά που έχουν λευκαντική δράση, οι «φρέσκιες» κηλίδες σταδιακά θα σβήσουν, ενώ η ένταση των παλιότερων θα μειωθεί σημαντικά. Ας δούμε λοιπόν ποια συστατικά το καταφέρνουν καλύτερα.

Το top 5 της λεύκανσης

1. Βιταμίνη C. Εκτός από τα πολλαπλά αντιοξειδωτικά, αντιγηραντικά και αναζωογονητικά οφέλη της, η βιταμίνη C, μειώνει την παραγωγή μελανίνης αναστέλλοντας τη δράση της τυροσινάσης, του ενζύμου που συμμετέχει στη σύνθεσή της. Στην καθαρή μορφή της όμως (ασκορβικό οξύ) είναι ασταθής και οξειδώνεται εύκολα αν εκτεθεί στο φως ή σε υψηλές θερμοκρασίες, με συνέπεια η δράση της να μειώνεται. Για τον λόγο αυτό, στα καλλυντικά μας θα βρούμε συχνά παράγωγα του ασκορβικού οξέος που είναι εξίσου αποτελεσματικά αλλά πολύ πιο σταθερά.

2. Γλυκολικό οξύ. Το πιο γνωστό από την ομάδα των α-υδροξυοξέων (ΑΗΑ), έχει ήπια λευκαντική δράση, ως απολεπιστικός παράγοντας όμως συμβάλλει στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή. Εφαρμόζεται μόνο βράδυ και απαραίτητα με αντηλιακή προστασία το επόμενο πρωί, ενώ είναι προτιμότερο να αποφεύγεται η χρήση του στη διάρκεια των καλοκαιριών μηνών, λόγω της έντονης ηλιοφάνειας.

3. Rumex occidentalis. Το εκχύλισμα από αυτό το ενδημικό βότανο του Καναδά, αναστέλλει τη σύνθεση της μελανίνης, απαλύνοντας σταδιακά τις δυσχρωμίες της επιδερμίδας όποια κι αν είναι η αιτία που τις προκαλεί (ήλιος, ηλικία κλπ.).

4. Νιασιναμίδη. Η υδροδιαλυτή, ενεργός μορφή της βιταμίνης Β3 (ονομάζεται και νικοτιναμίδιο), εμποδίζει τη μεταφορά μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα στα κερατινοκύτταρα και εξισορροπεί την ανομοιόμορφη κατανομή της, μειώνοντας έτσι την εμφάνιση κηλίδων.

5. Ρετινόλη. Το πιο διάσημο αντιγηραντικό συστατικό, βελτιώνει ορατά και τον  χρωματικό τόνο της επιδερμίδας. Αναστέλλει την δράση της τυροσινάσης, ενώ, χάρη στην ιδιότητά της να επιταχύνει τον κυτταρικό μεταβολισμό- έχει ήπια απολεπιστική δράση- εμποδίζει τις κηλίδες, την ώρα που αρχίζουν να σχηματίζονται, να «ωριμάσουν».