Blue Light. Μια αόρατη απειλή για την επιδερμίδα.

Τις ατέλειωτες ώρες που το βλέμμα μας είναι καρφωμένο στον υπολογιστή, το smartphone ή την τηλεόραση, το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη τους προκαλεί φθορές στην επιδερμίδα και επιταχύνει την εμφάνιση των πρώτων σημαδιών του χρόνου. Πώς θα την προστατέψουμε;

Δουλεύουμε, παίζουμε παιχνίδια, βλέπουμε ταινίες από τον υπολογιστή ή το tablet μας. Η τηλεόραση είναι ανοιχτή ακόμα κι όταν δεν παρακολουθούμε, ενώ σύμφωνα με τις στατιστικές, τσεκάρουμε το κινητό μας κατά μέσο όρο 150 φορές την ημέρα!  Εδώ και χρόνια «συμβιώνουμε» μαζί τους, από ανάγκη, επιλογή ή συνήθεια  και αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Όμως, η συμβίωση αυτή κρύβει ένα νέο κίνδυνο για την επιδερμίδα μας. Ονομάζεται ορατό φως υψηλής ενέργειας ή HEV light (high-energy visible light) και είναι το μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED από τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών.

Γιατί απειλεί την επιδερμίδα μας;

Το φως αυτό φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV, επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων με αυτές που συμβαίνουν με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο: οξειδωτικό στρες, μικροφλεγμονές, φθορά του κολλαγόνου, αυξημένη έκκριση και άνιση κατανομή μελανίνης... Επιπλέον,  η φωτεινή οθόνη των ηλεκτρονικών συσκευών που συνεχίζει να μας «συντροφεύει» και στο υπνοδωμάτιο, αποδιοργανώνει τους βιορυθμούς μας με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι ώρες της νυχτερινής ανάπαυσης, στη διάρκεια των οποίων τα κύτταρα της επιδερμίδας επιδιορθώνουν τις φθορές της μέρας και ανανεώνονται.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο χρόνος έκθεσής μας στο μπλε φως τείνει να ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο έκθεσης στην αστική ρύπανση και την UV ακτινοβολία. Για αυτό και θεωρούν τη φωτορύπανση από το μπλε φως (Blue Light Pollution) τη νέα αιτία πρόωρης γήρανσης της επιδερμίδας.

Και το πρόβλημα με τον νέο αυτόν «εχθρό» είναι ότι δεν τον αντιλαμβανόμαστε, αφού επιτίθεται χωρίς να  αφήνει άμεσα ορατά ίχνη. Ούτε… μας καίει το φως του smartphone, ούτε μας τραβάει η επιδερμίδα έπειτα από ατέλειωτες ώρες μπροστά στον υπολογιστή για καταλάβουμε ότι κάτι συμβαίνει και να προστατευτούμε…

Μια… καλλυντική ασπίδα προστασίας.

Οι διαπιστώσεις των ειδικών για τις επιπτώσεις που έχει το μπλε φως στην υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας, στάθηκαν αφορμή για την ανάπτυξη νέων καλλυντικών συνθέσεων ενισχυμένων με συμπλέγματα φυτικών εκχυλισμάτων και βιταμινών με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενεργοποιούν το φυσικό σύστημα αποτοξίνωσης των κυττάρων και προστατεύουν την επιδερμίδα από τις φλεγμονές και τη φωτογήρανση.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Ο υπολογιστής και, ακόμα περισσότερο, το κινητό, είναι πλέον αναπόσπαστα κομμάτια της καθημερινότητάς μας και είναι μάλλον απίθανο να τα απαρνηθούμε.

Ωστόσο, με μερικές μικρές αλλαγές στις συνήθειές μας μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο και να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να προφυλαχτεί από έναν ακόμα εχθρό.

  • Χρησιμοποιείτε καλλυντικά προϊόντα εμπλουτισμένα με δραστικά συστατικά που προστατεύουν από τις βλαβερές επιπτώσεις του μπλε φωτός –π.χ. φυτικά εκχυλίσματα λαδανιάς, βιθανίας, κόκκινης πιπεριάς, φύλλων αργανόδεντρου– καθώς και με αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε. Η χρήση τέτοιων προϊόντων συστήνεται ακόμα και μέσα στο σπίτι ή το γραφείο, αν πρόκειται να εργαστείτε για ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή.
  • Κάντε μικρά και συχνά διαλείμματα, κλείνοντας τον υπολογιστή σας ή βάζοντας το smartphone στην τσάντα σας.
  • Προστατέψτε την ποιότητα του ύπνου σας. Κλείστε το laptop πριν κοιμηθείτε και αφήστε το κινητό σας εκτός υπνοδωματίου.
  • Αν δουλεύετε πολλές ώρες μπροστά σε οθόνη υπολογιστή, προμηθευτείτε γυαλιά ή φακούς οράσεως με ειδικά φίλτρα για προστασία από το μπλε φως και αναζητήστε στο κινητό σας εφαρμογές για μείωση της μπλε ακτινοβολίας. Θα προστατέψετε τα μάτια σας και παράλληλα, την επιδερμίδα σας.
Tzimas Cosmetics
NEWS
LETTER
Kάνε τώρα εγγραφή
στο newsletter Tzimas Cosmetics
για να απολαμβάνεις αποκλειστικά
προνόμια, tips ομορφιάς και νέα!
ΕΓΓΡΑΦΗ