Beauty trends 2022: Μέρος Β. Τα συστατικά που θα κάνουν τη διαφορά!

Κάθε χρόνο, στον κόσμο των καλλυντικών εμφανίζονται νέα, καινοτόμα συστατικά που υπόσχονται ότι θα προστατέψουν την επιδερμίδα, θα την αναζωογονήσουν και θα διορθώσουν τις ατέλειές της… καλύτερα! Από όλα όσα κυκλοφορούν σήμερα, ξεχωρίσαμε τα 4 που αξίζει να δοκιμάσετε μέσα στο 2022.

Η άλλη ρετινόλη. Ονομάζεται bakuchiol και η βιομηχανία ομορφιάς βρήκε σε αυτό μια φυσική, ηπιότερη αλλά εξίσου αποτελεσματική εναλλακτική λύση της βιταμίνης Α και πιο συγκεκριμένα, της ρετινόλης. Πράγματι, το βοτανικό εκχύλισμα από τους σπόρους του φυτού Psoralea Corylifolia (γνωστό σε εμάς ως ψωραλέα) παρόλο που δεν έχει καμία χημική ομοιότητα με τα ρετινοειδή, αποδείχθηκε κλινικά ότι προσφέρει συγκρίσιμα οφέλη για το δέρμα χωρίς όμως την ξηρότητα, τα τσιμπήματα ή το αίσθημα φαγούρας που προκαλούν συχνά η βιταμίνη Α και τα παράγωγά της. Σε τι μας ωφελεί; Όπως και η ρετινόλη, το bakuchiol, διεγείρει τους φυσικούς μηχανισμούς κυτταρικής ανανέωσης και παραγωγής κολλαγόνου, αντιμετωπίζει τις κηλίδες, προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και επιπλέον, καταπραΰνει τις φλεγμονές και την ερυθρότητα.

Οι φίλοι μας οι… μύκητες. Ίσως έχετε ακούσει ξανά για “Fermented skincare” όμως το 2022 θα δούμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα περιποίησης να εμπλουτίζονται με συστατικά που έχουν υποστεί ζύμωση.  Σύμφωνα με τους ερευνητές, το δέρμα μας δεν έχει την ικανότητα να αφομοιώνει όλα τα συστατικά που του προσφέρουμε. Η ζύμωση όμως, με τη βοήθεια μικροοργανισμών, διασπά τη δομή τους σε μικρότερα μόρια με αποτέλεσμα, οι θρεπτικές ουσίες των εκχυλισμάτων φυτών, φρούτων κλπ. να απορροφώνται ταχύτερα και σε βάθος. Σε τι μας ωφελούν; Τα παράγωγα από ζυμώσεις μυκήτων (ferments) είναι ιδιαίτερα φιλικά προς την ξηρή και ευαίσθητη επιδερμίδα - μιμούνται τις φυσικές λειτουργίες των κυττάρων της, χωρίς να τη διαταράσσουν, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πρόκλησης ευαισθησίας. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα και οξέα φρούτων συμβάλλει στην ταχύτερη απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και στην αποκατάσταση των επιπέδων ενυδάτωσης, της ελαστικότητας και της  φωτεινότητας της επιδερμίδας.

Φουλ της άμυνας με προβιοτικά, πρεβιοτικά και μεταβιοτικά.  Τελευταία, ακούμε να γίνεται λόγος για το μικροβίωμα, τα τρισεκατομμύρια αόρατα βακτήρια και μικρόβια που φιλοξενούνται στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Ένα ισορροπημένο και ισχυρό μικροβίωμα λειτουργεί ως αμυντική ασπίδα για το δέρμα. Συχνά όμως, η ισορροπία αυτή διαταράσσεται και το δέρμα, εκτεθειμένο σε στρεσογόνους παράγοντες, ταλαιπωρείται από φλεγμονές και ερεθισμούς. Εκεί ακριβώς παρεμβαίνουν τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά και τα μεταβιοτικά -η πιο πρόσφατη ανακάλυψη της κοσμητολογίας-  που βρίσκουμε στα καλλυντικά μας.  Σε τι μας ωφελούν; Τα προβιοτικά εξισορροπούν το μικροβίωμα και αποκαθιστούν τη λειτουργία του φραγμού, την ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας απέναντι στην απώλεια υγρασίας, τους ερεθισμούς και το στρες. Τα πρεβιοτικά πάλι, τρέφουν τα καλά μικρόβια που ζουν στο δέρμα και τα βοηθούν να αναπτυχθούν. Τέλος, τα μεταβιοτικά - χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τους «αποίκους» του μικροβιώματος και μετατρέπονται σε πρωτεΐνες και σάκχαρα- βελτιώνουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας, διεγείρουν τη μικροκυκλοφορία, καταπραΰνουν τις φλεγμονές, ενισχύουν το ανοσοποιητικό της σύστημα και προλαμβάνουν τα σημάδια γήρανσης.

Τα συστατικά της… ανακύκλωσης. Για το τέλος αφήσαμε τα Upcycled ingredients, ίσως το πιο σημαντικό trend του 2022. Εδώ δεν μιλάμε για ένα συστατικό αλλά για πολλά, που τα συνδέει όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό. Η βιωσιμότητα. Η δέσμευση της βιομηχανίας ομορφιάς να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, την έκανε να στραφεί στη δημιουργική αξιοποίηση υλικών που περιέχουν ευεργετικά για το δέρμα συστατικά, εντάσσοντας τα στον κύκλο παραγωγής, που διαφορετικά θα δημιουργούσαν απόβλητα. Ήδη βλέπουμε αρκετές εταιρείες να συλλέγουν υποπροϊόντα ελαιόλαδου, εσπεριδοειδών, καφέ, τσαγιού,  κουκούτσια σταφυλιών και σπόρους καρπών, ακόμα και «άσχημα» στην όψη φρούτα και λαχανικά, όλα άχρηστα για τη βιομηχανία τροφίμων, να τα μετατρέπουν σε πολύτιμα ενεργά συστατικά, εκχυλίσματα, αιθέρια έλαια και να εμπλουτίζουν με αυτά τις συνθέσεις φυσικών και βιολογικών προϊόντων περιποίησης. Σε τι μας ωφελούν; Τα καλλυντικά με «ανακυκλωμένα» συστατικά έχουν την ίδια ακριβώς ευεργετική δράση με τα συμβατικά. Επιλέγοντάς τα όμως δεν ωφελείται μόνο η επιδερμίδα μας αλλά και ο πλανήτης μας.