5+1 λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Μέρες καλοκαιριού και ο καυτός ήλιος είναι πάντα και παντού παρών. Μοναδική ασπίδα προστασίας της επιδερμίδας μας από τις ακτίνες του είναι τα αντηλιακά. Μήπως όμως κάποιες παρανοήσεις ή λανθασμένες αντιλήψεις μας, βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας;
Βάζω αντηλιακό, μόλις φτάσω στην παραλία. Δεν χρειάζεται παραπάνω.
Λάθος. Η σωστή εφαρμογή του αντηλιακού ξεκινά από τη χρονική στιγμή της. Αυτό σημαίνει πως εφαρμόζουμε το αντηλιακό στην επιδερμίδα μας τουλάχιστον 20 λεπτά ΠΡΙΝ την έκθεσή της στον ήλιο -και άρα ΠΡΙΝ φτάσουμε στην παραλία. Όσο για τη συχνότητα επανάληψης της εφαρμογής του; Aξίζει να γνωρίζουμε πως ακόμη κι αν απλώσουμε τη σωστή ποσότητα προϊόντος, παραμείνουμε ακίνητες στην ξαπλώστρα, δεν κολυμπήσουμε, δεν ιδρώσουμε και δεν σκουπιστούμε με την πετσέτα -όλα αυτά είναι μάλλον απίθανο να συμβούν- το αντηλιακό μας χάνει σταδιακά την αποτελεσματικότητά του. Γι’ αυτό, οι κανόνες σωστής προστασίας επιβάλλουν την ανανέωσή του κάθε δύο ώρες, ανεξάρτητα από αν έχει φωτοσταθερά φίλτρα ή είναι ανθεκτικό στο νερό, ή και συχνότερα, αν μπαινοβγαίνουμε στη θάλασσα.
Αν μαυρίσω, χωρίς να καώ, μετά θα έχω φυσική αντηλιακή προστασία.
Λάθος. Συμβαίνει συνήθως στις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τις πρώτες μέρες είμαστε συνεπείς στην εφαρμογή του αντηλιακού, από φόβο μήπως καούμε και μετά, μόλις «πάρουμε χρώμα», το εγκαταλείπουμε, θεωρώντας ότι είμαστε πλέον ασφαλείς.. Δυστυχώς όμως, “healthy tan” δεν υπάρχει. Ακόμα και αν καταφέρουμε να μαυρίσουμε χωρίς να καούμε, δεν σημαίνει ότι διαφύγαμε τον κίνδυνο, αφού οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα της επιδερμίδας (ερύθημα ή μαύρισμα), υποδηλώνει φθορά των κυττάρων ενώ οδηγεί -σε βάθος χρόνου- σε φωτογήρανση. Οι ακτίνες UV «αναγκάζουν» τα μελανινοκύτταρα να αρχίσουν να παράγουν μελανίνη, τη χρωστική που καλύπτει σαν ομπρέλα τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερμίδας από την πλευρά που τα «βλέπει» ο ήλιος. Αυτή όμως η φυσική ομπρέλα προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ανεπαρκής αφού, ισοδυναμεί, στην καλύτερη περίπτωση, με ένα αντηλιακό που έχει δείκτη SPF3! Με άλλα λόγια η μαυρισμένη επιδερμίδα μας παραμένει ουσιαστικά απροστάτευτη.
Έχει συννεφιά σήμερα, δεν χρειάζομαι αντηλιακό.
Λάθος. Πιθανότατα αν βρεθούμε στην παραλία μια συννεφιασμένη καλοκαιρινή μέρα δεν θα καούμε μιας και οι ακτίνες UVB που είναι κυρίως υπεύθυνες για τα εγκαύματα (και το μαύρισμα) φιλτράρονται σε μεγάλο βαθμό από τα σύννεφα. Όμως, σχεδόν το 75% της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη γη είναι βραχείες και μακρές ακτίνες UVA. Αυτές, έχουν την ικανότητα να διαπερνούν τα σύννεφα και να φτάνουν όχι μόνο στην επιφάνεια της επιδερμίδας αλλά ακόμα βαθύτερα στο χόριο με σοβαρές συνέπειες για το δέρμα: πυροδοτώντας τη διαδικασία σχηματισμού ελευθέρων ριζών, προκαλούν βλάβες στο DNA των κυττάρων, διαταραχές της μελάγχρωσης (κηλίδες) και φθορά στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης (ρυτίδες και χαλάρωση), επιταχύνουν δηλαδή την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης.
Δεν φορώ αντηλιακό γιατί την περισσότερη ώρα κολυμπώ στη θάλασσα.
Λάθος. Η αίσθηση δροσιάς που μας προκαλεί η επαφή με το νερό δεν μας προστατεύσει από τα ηλιακά εγκαύματα. Όπως λένε οι ειδικοί, το 40% της UVB ακτινοβολίας, φτάνει ως και μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο κολυμπάμε, το κεφάλι, η πλάτη και τα χέρια μας είναι εντελώς εκτεθειμένα και πολύ εύκολα μπορούμε να καούμε χωρίς να το καταλάβουμε.
Φορώ αντηλιακό με υψηλό SPF 30-50 άρα μπορώ να μείνω περισσότερη ώρα στον ήλιο.
Λάθος. Ο υψηλός δείκτης SPF μπορεί να μας εξασφαλίσει αποτελεσματική προστασία από τις βλαβερές επιπτώσεις της UV ακτινοβολίας στο δέρμα. Με την προϋπόθεση ότι η ποσότητα προϊόντος που χρησιμοποιούμε είναι η ενδεδειγμένη, δηλαδή: περίπου 30gr αντηλιακού συνολικά σε πρόσωπο και σώμα. Όμως, όταν το αντηλιακό απλώνεται σε λεπτές στρώσεις -αυτό δηλαδή που κάνουμε συνήθως- η πραγματική ισχύς του αποδυναμώνεται. Σύμφωνα με μελέτες, ακόμα κι ένα αντηλιακό με δείκτη SPF50, στην καλύτερη περίπτωση, προσφέρει, μόλις το 40% της αναμενόμενης προστασίας!
Δεν βάζω αντηλιακό γιατί θέλω ο ήλιος και η θάλασσα να μαράνουν τα σπυράκια μου.
Λάθος. Πράγματι ο ήλιος έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες και με την έκθεση στις ακτίνες του, σε συνδυασμό με το μαύρισμα, τα σπυράκια της ακμής μοιάζει να υποχωρούν. Όμως δεν εξαφανίζονται, απλώς καμουφλάρονται προσωρινά οι κοκκινίλες από τις φλεγμονές. Ακόμα και αν «μαραθούν» τα σπυράκια για 1-2 μέρες, θα επανέλθουν δριμύτερα. Η UV ακτινοβολία αποδυναμώνει τον προστατευτικό φραγμό της λιπαρής με τάση ακμής επιδερμίδας με αποτέλεσμα να χάνει σημαντικά αποθέματα υγρασίας . Αποτέλεσμα; Οι σμηγματογόνοι αδένες σταδιακά διεγείρονται, παράγουν περισσότερο σμήγμα για να αναπληρώσουν τις απώλειες κι εμείς καταλήγουμε με αυξημένη λιπαρότητα και περισσότερες εξάρσεις ακμής. Όσο για τα παλιά σημάδια, ο ήλιος τα κάνει πιο ορατά γιατί η μελανίνη που παράγεται έχει την τάση να συσσωρεύεται στα σημεία όπου υπάρχει ήδη ή έχει υπάρξει φλεγμονή. Tip: Η λύση δεν είναι ο ήλιος αλλά η συστηματική χρήση προϊόντων καθαρισμού και περιποίησης σχεδιασμένων για τα λιπαρά-ακνεϊκά δέρματα σε συνδυασμό με μια αντηλιακή κρέμα με χρώμα που θα προσφέρει υψηλή προστασία και συγχρόνως θα καλύψει τις ατέλειες.