4 μύθοι και 1 αλήθεια για την κυτταρίτιδα
Κάθε χρόνο, τέτοια εποχή, η κυτταρίτιδα γίνεται και πάλι το hot θέμα στη φροντίδα του σώματός μας. Αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε θα πρέπει να καταρρίψουμε κάποιους από τους μύθους που τη συνοδεύουν, να θέσουμε ρεαλιστικούς στόχους και να δράσουμε ολιστικά. Και τότε πράγματι θα δούμε διαφορά.
Μύθος 1: Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται μόνο σε υπέρβαρα άτομα.
Κυτταρίτιδα έχουν και οι λεπτές γυναίκες καθώς τα γονίδια, ο τρόπος ζωής και η δομή του δέρματος παίζουν σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία της από ό,τι τα παραπανίσια κιλά. Αυτά απλώς επιβαρύνουν το πρόβλημα αφού η πίεση που ασκείται στο δέρμα από τα διογκωμένα λιποκύτταρα, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης της όψης φλοιού πορτοκαλιού στην επιφάνεια.
Επίσης, μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ορμόνες. Τα αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε νεαρές γυναίκες (π.χ. λόγω χρήσης αντισυλληπτικών) διεγείρουν την λιπογένεση και αναστέλλουν τη λιπόλυση. Αλλά και η μείωσή τους, με την ηλικία, οδηγεί σε συσσώρευση λίπους. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, το μέγεθος των λιποκυττάρων αυξάνεται, ο συνδετικός ιστός εξασθενεί και το δέρμα χαλαρώνει, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται ακόμα πιο ορατή.
Μύθος 2: Η γυμναστική μπορεί να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα.
Η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει την όψη της κυτταρίτιδας καθώς ενεργοποιεί τη ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα και «καίει» το λίπος -δυστυχώς όχι ειδικά στα επίμαχα σημεία- ενώ συγχρόνως ενισχύει την κυκλοφορία της λέμφου, αποτοξινώνει και μειώνει το πρήξιμο -δεν μπορεί όμως να την εξαφανίσει.
Τα καλύτερα αποτελέσματα πάντως προσφέρουν το τρέξιμο, το κολύμπι και η αερόβια άσκηση. Ειδικότερα, η διαλειμματική προπόνηση (HIIT), μπορεί να βελτιώσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και να « κάψει» το συσσωρευμένο λίπος. Επίσης, η ενδυνάμωση των μυών με καθίσματα (squats), προβολές (lunges) ή ασκήσεις με αντιστάσεις, που τονώνουν τους μηρούς και τους γλουτούς, βελτιώνουν αισθητά και την καπιτονέ όψη της επιδερμίδας.
Μύθος 3: Η διατροφή δεν συνδέεται με τη δημιουργία κυτταρίτιδας.
Μέγα λάθος. Ο ρόλος της διατροφής είναι καθοριστικός τόσο στην πρόληψη της δημιουργίας κυτταρίτιδας, όσο και στη μείωσή της. Ένα διαιτολόγιο φτωχό σε θρεπτικά συστατικά με υπερβολές στην κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, επεξεργασμένων υδατανθράκων, ζάχαρης, αλκοόλ και καφέ, δυσχεραίνει την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη σύνθεση κολλαγόνου με αποτέλεσμα τη διόγκωση των λιποκυττάρων.
Επιπλέον, τα συντηρητικά και τα βελτιωτικά γεύσης (αλάτι, ζάχαρη κ.α.) που περιέχουν τα έτοιμα φαγητά (junk food) τα τυποποιημένα γλυκά ,τα σνακ , τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, δεν μεταβολίζονται εύκολα, συσσωρεύονται σαν τοξίνες στον οργανισμό και προκαλούν κατακράτηση υγρών και κακή λειτουργία του λεμφικού συστήματος, επομένως, ευνοούν τη δημιουργία κυτταρίτιδας.
Προσοχή όμως. Η λύση δεν βρίσκεται στις αυστηρές, στερητικές δίαιτες αλλά σε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, η μεσογειακή δίαιτα, με τις πλούσιες σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά τροφές της- φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια, ξηροί καρποί, ψάρια και ελαιόλαδο- παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και συγχρόνως, ενεργοποιεί την κινητοποίηση του αποθηκευμένου λίπους.
Μύθος 4: Οι κρέμες κατά της κυτταρίτιδας δεν κάνουν τίποτα.
Προφανώς δεν έχει ακόμη βρεθεί η θαυματουργή κρέμα που θα εξαφανίσει μια για πάντα την κυτταρίτιδα. Ωστόσο οι συνθέσεις αυτές βοηθούν στο να γίνει λιγότερο εμφανής. Στόχος τους είναι να μπλοκάρουν την αποθήκευση λίπους και να διευκολύνουν την καύση του και συγχρόνως να ενισχύσουν τον συνδετικό ιστό, δηλαδή τις ίνες κολλαγόνου που τον αποτελούν. Επιπλέον δρουν κατά της κατακράτησης υγρών και της χαλάρωσης, δηλαδή προβλήματα που συνοδεύουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Όπλα τους είναι η τεχνολογία που χρησιμοποιούν και βέβαια τα δραστικά τους συστατικά. Για παράδειγμα, η καφεΐνη που δεν λείπει από καμία σχεδόν φόρμουλα, ενεργοποιεί τη λιπόλυση- μειώνει το συσσωρευμένο λίπος. Η καψαϊκίνη πάλι, αυξάνει τον μεταβολισμό ενώ τα φυτικά ή θαλάσσια εκχυλίσματα -το εκουιζέτο, η Centella Asiatica, ο κισσός, η παπαρούνα και τα φύκια- έχουν λιπολυτικές ιδιότητες, τονώνουν την κυκλοφορία της λέμφου, συσφίγγουν το δέρμα και βελτιώνουν το ανάγλυφο της επιδερμίδας.
Να θυμόμαστε. Η κυτταρίτιδα δεν «φεύγει» με μια κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε μετά μανίας, για 1-2 μήνες πριν το καλοκαίρι, για να την ξεχάσουμε, μόλις την καμουφλάρει το μαύρισμά μας. Αν θέλουμε διαρκή αποτελέσματα, πρέπει να την εντάξουμε στην καθημερινή μας φροντίδα, 365 μέρες τον χρόνο.
+1 Αλήθεια
Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, γι’ αυτό και απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση που θα περιλαμβάνει απαραίτητα άσκηση, ισορροπημένη διατροφή, εξειδικευμένη φροντίδα και μικρές αλλαγές στο lifestyle μας. Αν είμαστε συνεπείς σε όλα αυτά, τότε θα έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη απέναντι στην κυτταρίτιδα και ένα μεγάλο όφελος για την υγεία και την ευεξία μας.
Και κάτι σημαντικό: δεν πειράζει κι αν δεν αποκτήσουμε το τέλειο σώμα που ζηλεύουμε στον κόσμο των social media. Είναι καιρός να αγαπήσουμε το σώμα μας με τις ατέλειές του. Αυτές άλλωστε μας κάνουν μοναδικές και ενδιαφέρουσες!