10+1 ερωτήσεις για τη γήρανση και την αντιγήρανση! Μέρος Α'

Γιατί γερνάμε; Τι μπορούμε να κάνουμε για να παρατείνουμε τη νεανική ομορφιά της επιδερμίδας μας; Ποια είναι τα καλλυντικά «όπλα» που θα καθυστερήσουν και θα απαλύνουν τα σημάδια του χρόνου; Η ομάδα της Tzimas Cosmetics συγκέντρωσε τις πιο συχνές 10+1 ερωτήσεις για τη γήρανση και την αντιγήρανση, δίνοντας 10+1 απαντήσεις-κλειδιά, για μια επιδερμίδα… στα καλύτερά της! Διαβάστε το Α’ μέρος του άρθρου παρακάτω.

  1. Τι μας γερνάει; Λένε ότι η γήρανση αρχίζει από τη στιγμή που γεννιόμαστε. Σύμφωνα όμως με τους επιστήμονες, η γενετικά προγραμματισμένη, χρονολογική ή ενδογενής γήρανση, ευθύνεται μόλις για το 20-30% των ορατών σημαδιών στην επιδερμίδα. Για το υπόλοιπο 70%-80% ο «ένοχος» κρύβεται στο εχθρικό περιβάλλον και το lifestyle μας. Η καθημερινή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και στην αστική ρύπανση, η διατροφή και οι κακές συνήθειές μας -το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, ο τρόπος που κοιμόμαστε ή δεν κοιμόμαστε, και βέβαια η εμμονή με το κινητό μας- είναι εξωγενείς παράγοντες που φθείρουν πρόωρα την επιδερμίδα, καθορίζοντας, όχι μόνο το πότε, αλλά και το πώς θα γεράσουμε.
  2. Υπάρχουν σημάδια που «μαρτυρούν» πρόωρη γήρανση; Η θαμπή χροιά και η άτονη, κουρασμένη όψη της επιδερμίδας, οι λεπτές γραμμές στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια και σπανιότερα κάποιες αδιόρατες κηλίδες, είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια που ολοένα και πιο συχνά, κάνουν την εμφάνισή τους ακόμα και πριν τα 30. Tip: H αφυδάτωση είναι ο υπ’ αριθμόν ένα ύποπτος για το σχηματισμό των πρώτων λεπτών γραμμών στην επιφάνεια της νεανικής. Για να «σβήσετε» τις λεπτές αυτές γραμμές και να προλάβετε την εμφάνιση νέων, επιλέξτε μια ανάλαφρη σύνθεση, σε μορφή gel εμπλουτισμένη με ενεργά συστατικά που θα προσφέρουν στην επιδερμίδα καθημερινή ενυδάτωση, αντηλιακή και αντιοξειδωτική προστασία, ενέργεια και λάμψη.
  3. Ποιες φθορές προξενεί το περιβάλλον στην επιδερμίδα και πώς θα τις προλάβουμε; Είναι γνωστό πως οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου έχουν σοβαρές βιολογικές επιπτώσεις στο δέρμα με πιο σημαντικές, το οξειδωτικό στρες από τις επιθέσεις των ελευθέρων ριζών, τις βλάβες στο DNA, τις κηλίδες και την παραγωγή ενζύμων που καταστρέφουν τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης. Εξίσου σοβαρές επιπτώσεις έχουν οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από τα καυσαέρια, τον καπνό και τη σκόνη που «φιλοξενεί» ο αέρας της πόλης καθώς συνδέονται με την καταστροφή των φυσικών αντιοξειδωτικών της κερατίνης στιβάδας και τον σχηματισμό ρυτίδων. Ευτυχώς, τις φθορές αυτές μπορούμε σε μεγάλο βαθμό να τις αποτρέψουμε, θωρακίζοντας την επιδερμίδα καθημερινά με μια ισχυρή ασπίδα αντηλιακής προστασίας και ενισχύοντας τη φυσική ικανότητά της να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες με αντιοξειδωτικά συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες C & Ε και πολλά εκχυλίσματα φυτικής και θαλάσσιας προέλευσης.
  4. Υπάρχουν τροφές που μας γερνάνε; Ναι. Οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα και την υγεία της επιδερμίδας. Για παράδειγμα η κατανάλωση λιπαρών, επεξεργασμένων τροφών, κόκκινου κρέατος και αλκοόλ συνδέεται με την πρόωρη γήρανση, ενώ η γλυκοζυλίωση -η βιοχημική αντίδραση που προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης- σε συνδυασμό με την έκθεση στις ακτίνες UV έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει την πρόωρη -γύρω στα 35- εμφάνιση έντονων ρυτίδων. Αντίθετα ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο πλούσιο σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια και ελαιόλαδο (με άλλα λόγια, η μεσογειακή διατροφή) προστατεύει την επιδερμίδα και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης πρόωρων ρυτίδων. Tip: Πίνετε άφθονο νερό. Μην ξεχνάτε ότι αποτελεί το κύριο συστατικό του δέρματος και ότι είναι αυτό που καθορίζει το βαθμό της απαλότητας και της ελαστικότητάς του.
  5. Μπορούμε να καθυστερήσουμε τη χρονολογική γήρανση; Τώρα πια ναι. Η αποκωδικοποίηση του DNA αποκάλυψε ότι τα γονίδια που συνδέονται με τη νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας «εκφράζονται» με την παρουσία ή την απουσία συγκεκριμένων πρωτεϊνών στα κύτταρα. Με βάση αυτήν την ανακάλυψη, αναπτύχθηκαν καλλυντικές φόρμουλες οι οποίες, χωρίς  φυσικά να επεμβαίνουν στο DNA μας, στοχεύουν στη μακροζωία των κυττάρων, με την ενίσχυση των πρωτεϊνών που συμβάλλουν στην προστασία, στην ανανέωση και στην επανόρθωση των φθορών τους, έτσι ώστε η επιδερμίδα να συνεχίσει να λειτουργεί και μετά τα 40, όπως η νεανική.
Προστασία, παντού
και πάντα!
Απόκτησε τώρα το αντηλιακό σου,
προσώπου & σώματος
και απόλαυσε στο συνδυασμό τους έκπτωση
-15%