Ρυτίδες: ώρα για επανόρθωση!

Με κάθε χρόνο που περνάει, οι λεπτές, αδιόρατες γραμμές στην επιδερμίδα μας βαθαίνουν και γίνονται ρυτίδες που εγκαθίστανται μόνιμα στο πρόσωπό μας. Τι είναι όμως αυτό που κινητοποιεί και επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης; Σε ποιο βαθμό μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε την επιδερμίδα να επανορθώσει τα ορατά σημάδια του χρόνου;

Οι ρυτίδες και ο χρόνος

Όταν είμαστε 20 χρόνων κάθε «γρανάζι» του δέρματος λειτουργεί με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού. Η ανανέωση των κυττάρων γίνεται με ταχείς ρυθμούς και η νεανική επιδερμίδα είναι λαμπερή, λεία και σφριγηλή. Από τα 30 όμως και μετά, το ρολόι μοιάζει να… χάνει ρυθμούς. Η εικόνα της επιδερμίδας μας στον καθρέφτη αρχίζει να δείχνει θαμπή και κουρασμένη,  ενώ η υφή της γίνεται πιο τραχιά. Οι πιο σοβαρές αλλαγές όμως συμβαίνουν στις βαθύτερες στιβάδες της:

  • Ο κυτταρικός μεταβολισμός επιβραδύνεται -φτάνοντας στα 50, η παραγωγή νέων κυττάρων έχει πια πέσει στο μισό.
  • Η παραγωγή δομικών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης -ο σκελετός στήριξης της επιδερμίδας- ατονεί.
  • Τα αποθεμάτα υαλουρονικού οξέος -το πολύτιμο φυσικό συστατικό που δεσμεύει την υγρασία και εξασφαλίζει τη «γεμάτη» όψη της επιδερμίδας- μειώνονται.

Οι μεταβολές αυτές, χρόνο με το χρόνο, οδηγούν σε απώλεια σφριγηλότητας και στον σχηματισμό λεπτών γραμμών και ρυτίδων που εγκαθίστανται στο μέτωπο, στο μεσόφρυο, στη ρινοπαρειακή αύλακα, γύρω από τα μάτια και πάνω από τα χείλη -ιδιαίτερα στις καπνίστριες.

Οι ρυτίδες και το περιβάλλον

Ωστόσο, η χρονολογική γήρανση της επιδερμίδας, μια βιολογική διαδικασία, γενετικά προκαθορισμένη -επομένως μη ελεγχόμενη- ευθύνεται μόλις για το 20% των ρυτίδων μας. Για το υπόλοιπο 80% ο «ένοχος» εντοπίζεται στο περιβάλλον και τις συνήθειές μας. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οι ρυτίδες δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στα σημάδια γήρανσης αν μπορούσαμε να αποτρέψουμε την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους -πηγές παραγωγής αστρονομικού αριθμού τοξικών ελεύθερων ριζών τις οποίες, το φυσικό αμυντικό σύστημα της επιδερμίδας αδυνατεί να εξουδετερώσει. Το οξειδωτικό στρες που προκαλούν στα κύτταρά της, οδηγεί σε ανεπανόρθωτες βλάβες του DNA τους και επιταχύνει τη γήρανσή τους. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη αποικοδομούνται και η επιδερμίδα, χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της, γίνεται πιο ξηρή και τελικά «σπάει» πρόωρα.

Οι ρυτίδες κι εμείς

Γνωρίζουμε καλά πως η χρονολογική γήρανση είναι μια αναπόφευκτη διαδικασία. Από την άλλη, η περιβαλλοντική γήρανση μπορεί μεν να ελεγχθεί, αλλά και πάλι, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αποκλείσουμε από τη ζωή μας όλους αυτούς τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία ρυτίδων.

Ώρα για δράση

Εμείς οι ίδιοι είμαστε ο παράγοντας δράσης ενάντια στις ρυτίδες, καθώς μπορούμε να επιβραδύνουμε ή και να επανορθώσουμε τα σημάδια γήρανσης. Πώς; Επιλέγοντας καλλυντικές συνθέσεις με στοχευμένη αντιρυτιδική δράση, εμπλουτισμένες με ενεργά συστατικά -υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πεπτίδια, φυτικά εκχυλίσματα κ.α.- υψηλής βιοδιαθεσιμότητας, που δεν μένουν δηλαδή μόνο στην επιφάνεια της επιδερμίδας αλλά έχουν την ικανότητα να διεισδύουν σε βάθος, για να προσφέρουν το μέγιστο της δράσης τους, στη στιβάδα για την οποία προορίζονται.

Έξυπνες συνθέσεις – ορατά αποτελέσματα

Τι περιμένουμε από τις συνθέσεις αυτές;

Και βέβαια…

  • Να μας προσφέρουν γρήγορα, ορατά αποτελέσματα, «γεμίζοντας» τις ρυτίδες εκ των έσω ιδιαίτερα στο «πόδι της χήνας» ή στο άνω χείλος- λειαίνοντας την επιδερμίδα και ξαναδίνοντάς της την παλιά της φρεσκάδα, σφριγηλότητα και λάμψη.

 

Tzimas Cosmetics
NEWS
LETTER
Kάνε τώρα εγγραφή
στο newsletter Tzimas Cosmetics
για να απολαμβάνεις αποκλειστικά
προνόμια, tips ομορφιάς και νέα!
ΕΓΓΡΑΦΗ