Πεπτίδια: Έχουν μηνύματα για την… επιδερμίδα μας.

Είναι από τα πιο δημοφιλή συστατικά στη φαρέτρα της σύγχρονης αντιγήρανσης. Με την παρουσία τους στη σύνθεση των καλλυντικών, βοηθούν την επιδερμίδα να παραμείνει για περισσότερο χρόνο νεανική, φωτεινή και ελαστική. Πώς όμως τα καταφέρνουν;

Τι είναι τα πεπτίδια; Με δύο λέξεις, θα λέγαμε ότι είναι τμήματα πρωτεϊνών. Αν θέλουμε πάντως να καταλάβουμε κάτι παραπάνω, θα χρειαστεί να επιστρέψουμε για λίγο στα… θρανία για ένα μίνι μάθημα βιολογίας! Θα θυμάστε ίσως ότι πρωταρχικό ρόλο στην οργάνωση και τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού μας, παίζουν οι πρωτεΐνες. Το «υλικό» από το οποίο φτιάχνονται, είναι τα αμινοξέα. Αρκεί να φανταστείτε μια πρωτεΐνη σαν μεγάλη αλυσίδα, με τα αμινοξέα να είναι οι κρίκοι της. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή με κρίκους αμινοξέων, φτιάχνονται και οι αλυσίδες των πεπτιδίων, αυτές απλώς είναι πολύ πιο μικρές και με διαφορετικό… σχέδιο.

Ποιος είναι ο ρόλος τους; Τα πεπτίδια που υπάρχουν φυσιολογικά στο δέρμα, εκτός από δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών έχουν και άλλες αρμοδιότητες: διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων, στέλνοντάς τους πολλά και διαφορετικά μηνύματα! Υπάρχουν πεπτίδια που φροντίζουν για την έγκαιρη επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας, άλλα που εξασφαλίζουν ώστε οι αποθήκες υγρασίας των κυττάρων να μην έχουν απώλειες και άλλα που κατευνάζουν τις φλεγμονές. Ο σημαντικότερος ρόλος τους όμως είναι η διατήρηση του κολλαγόνου -η πολύτιμη πρωτεΐνη που στηρίζει την επιδερμίδα και της χαρίζει σφριγηλότητα- σε καλή κατάσταση και η ανανέωσή του.  Για παράδειγμα, εάν κατά λάθος κοπούμε, συγκεκριμένα πεπτίδια «ειδοποιούν» τους ινοβλάστες να επιδιορθώσουν το φθαρμένο κολλαγόνο και να συνθέσουν γρήγορα νέο, πριν προλάβει να σχηματιστεί ουλή.

Γιατί τα βρίσκουμε στα καλλυντικά; Με το πέρασμα του χρόνου η δράση των φυσικών πεπτιδίων μειώνεται. Η επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων αρχίζει να παρουσιάζει κενά και πολλά από τα μηνύματα επανόρθωσης δεν φτάνουν στον προορισμό τους. Σταδιακά οι φθορές συσσωρεύονται και τα πρώτα σημάδια γήρανσης δεν αργούν να φανούν. Η επιδερμίδα χάνει τη λάμψη και τη νεανική της φρεσκάδα, οι λεπτές γραμμές βαθαίνουν και το οβάλ του προσώπου χαλαρώνει.

Τα βιομιμητικά πεπτίδια που περιέχουν μερικές από τις πιο προηγμένες φόρμουλες αντιγηραντικών προϊόντων έρχονται να καλύψουν αυτά ακριβώς τα κενά επικοινωνίας. Πώς;

Τα πεπτίδια αυτά είναι…«πονηρά». Μιμούνται -όπως λέει και το όνομά τους- τη δράση των φυσικών πεπτιδίων και ουσιαστικά «ξεγελούν» τα κύτταρα, πείθοντάς τα ότι μεταφέρουν εντολές επούλωσης και ανανέωσης –ας μην ξεχνάμε ότι και τα σημάδια πρόωρης γήρανσης είναι αδιόρατες «ουλές» που αφήνουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας οι διαρκείς επιθέσεις που δέχεται από το περιβάλλον. Στην ουσία, τα βιοπεπτίδια «παρακινούν» τους μηχανισμούς των κυττάρων να λειτουργήσουν με τους ρυθμούς μιας νεανικής επιδερμίδας.

Ανάλογα με τη μορφή τους, δηλαδή από τον αριθμό αμινοξέων που περιέχουν, τα βιοπεπτίδια προσφέρουν διαφορετικά οφέλη όπως:

Τι να περιμένουμε τελικά από τα βιοπεπτίδια; Με τα μηνύματα ανανέωσης που θα στείλουν στα κύτταρά της, θα παροτρύνουν την επιδερμίδα να αμύνεται αποτελεσματικότερα και να επανορθώνει έγκαιρα τις φθορές της έτσι ώστε να παραμείνει σφριγηλή, λαμπερή, νεανική, γεμάτη ενέργεια, για περισσότερο χρόνο!

Tzimas Cosmetics
NEWS
LETTER
Kάνε τώρα εγγραφή
στο newsletter Tzimas Cosmetics
για να απολαμβάνεις αποκλειστικά
προνόμια, tips ομορφιάς και νέα!
ΕΓΓΡΑΦΗ