Μερικές αλήθειες για τον ήλιο

Όσα πρέπει να μάθουμε και όσα δεν πρέπει να ξεχνάμε για την υπεριώδη ακτινοβολία (ακτίνες UV), αν θέλουμε να χαρούμε τον ήλιο χωρίς κινδύνους, χωρίς φόβο, χωρίς ρυτίδες.

Ακτίνες UVA και UVB: Άλλο είδος, ίδιος κίνδυνος.

Οι  ακτίνες UVA είναι παρούσες όλο το χρόνο, ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά, διαπερνούν τα σύννεφα και το γυαλί, διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και, αυξάνοντας τις ελεύθερες ρίζες, προκαλούν οξειδωτικό στρες στα κύτταρα και επιταχύνουν τη διαδικασία  γήρανσης.

Οι UVB φιλτράρονται από τα σύννεφα και το γυαλί, μπορούν όμως να διαπεράσουν την επιδερμίδα. Ευθύνονται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα -και για το μαύρισμα- χωρίς να λείπει και η δική τους «συμβολή» στην πρόωρη γήρανση του δέρματος.  Και οι δύο τύποι UV ακτινοβολίας ενοχοποιούνται για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Υπέρυθρη ακτινοβολία: ο νέος εχθρός.

Μέχρι πρόσφατα  γνωρίζαμε ότι η υπέρυθρη ακτινοβολία (IR) είναι αυτή που μας ζεσταίνει και πως σε ακραίες καταστάσεις έκθεσης, προκαλεί ηλίαση και θερμοπληξία. Νεότερες μελέτες έδειξαν ότι το 50% του οξειδωτικού στρες που προκαλεί ο ήλιος στα κύτταρα του δέρματος οφείλεται στις ακτίνες IR.

Το 2% που μας γερνά.

Αν και το 98% των βλαβών από τον ήλιο επιδιορθώνονται από τα κύτταρά μας, το υπόλοιπο 2%  αρκεί για να εμφανιστούν, αργά ή γρήγορα, στο δέρμα σημάδια φωτογήρανσης.

Τα χρέη μας με τον ήλιο είναι παλιά.

Το δέρμα έχει «μνήμη». Θυμάται όλα τα μαυρίσματα, όλα τα καψίματα της παιδικής μας ηλικίας, το χρόνο που περάσαμε στον ήλιο χωρίς προστασία και φροντίζει να μας τα θυμίζει μέσα από τις αλλοιώσεις του, δηλαδή την πρόωρη αφυδάτωση, τη θαμπή όψη της επιδερμίδας τις πανάδες και τις πρόωρες ρυτίδες.

Οι ακτίνες UV  μας ακολουθούν παντού.

Η καθημερινή, σε μικρές δόσεις, έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, χωρίς προστασία, από τις διαδρομές μας στην πόλη, ευθύνεται -περισσότερο από ό,τι η ηλιοθεραπεία- για το 80% των σημαδιών γήρανσης που εγκαθίστανται σταδιακά στην επιφάνειά της ! Αυτό σημαίνει ότι αν θέλουμε να προλάβουμε τη φωτογήρανση,  η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη, 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο στις διακοπές.

Η βιταμίνη D… θέλει τον ήλιο της.

Ο οργανισμός μας συνθέτει βιταμίνη D μέσω της απορρόφησης της UVB ακτινοβολίας από το δέρμα.  Τα τελευταία χρόνια, που η ανεπάρκεια της βιταμίνης D  έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, πολλοί ενοχοποιούν τα αντηλιακά. Ωστόσο, οι δερματολόγοι επιμένουν στη χρήση τους γιατί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος είναι απείρως σοβαρότερος από την ανεπάρκεια βιταμίνης D. Συστήνουν απλώς να αφήνουμε να μας «βλέπει» ο ήλιος τις πρωινές ώρες -πριν τις 11- χωρίς αντηλιακό, για 15 λεπτά αν το δέρμα μας είναι ανοιχτόχρωμο ή για 30 λεπτά, αν έχουμε πιο σκούρα επιδερμίδα. 

O ήλιος δεν θεραπεύει την ακμή.

Είναι αλήθεια ότι με το πρώτο χρώμα που αποκτά η επιδερμίδα, τα σπυράκια της ακμής μοιάζει να υποχωρούν, σαν να «μαραίνονται». Όμως, το μαύρισμα δεν τα εξαφανίζει, απλώς τα καμουφλάρει προσωρινά. Όσο για τα παλιά σημάδια της ακμής, ο ήλιος θα τα κάνει πιο ορατά γιατί η μελανίνη που παράγεται έχει την τάση να συσσωρεύεται στα σημεία όπου έχει υπάρξει φλεγμονή.

Δεν υπάρχει “healthy tan”.

Το πολυπόθητο μαύρισμα είναι ο τρόπος που έχει το δέρμα να αμύνεται απέναντι στις ακτίνες UV. Η μελανίνη καλύπτει τα κύτταρα της επιδερμίδας σαν ομπρέλα, από την πλευρά που τα «βλέπει» ο ήλιος. Η φυσική αυτή «ομπρέλα» όμως δεν αρκεί αφού το χρώμα που αποκτάμε ισοδυναμεί, στην καλύτερη περίπτωση, με την προστασία που παρέχει ένα αντηλιακό με δείκτη SPF3.

Tzimas Cosmetics
NEWS
LETTER
Kάνε τώρα εγγραφή
στο newsletter Tzimas Cosmetics
για να απολαμβάνεις αποκλειστικά
προνόμια, tips ομορφιάς και νέα!
ΕΓΓΡΑΦΗ