Κηλίδες: όταν ο ήλιος αφήνει …σκιές

Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των ανησυχιών μας γιατί η παρουσία τους στερεί από την επιδερμίδα την ομοιογένεια και τη νεανική της φρεσκάδα. Τι φταίει; Με ποια όπλα μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε τις κηλίδες πριν αυτές εγκατασταθούν μόνιμα;

Τι είναι οι κηλίδες; Οι υπερμελαγχρώσεις, όπως αποκαλούνται επιστημονικά, είναι το ορατό αποτέλεσμα της υπερσυγκέντρωσης μελανίνης στην επιδερμίδα του προσώπου, του ντεκολτέ, των ώμων και της ράχης των χεριών. Πρόκειται για μια ακίνδυνη -παρόλα αυτά αντιαισθητική- μορφή φωτογήρανσης που συνδέεται κυρίως με την UV ακτινοβολία και δείχνει να προτιμά σχεδόν αποκλειστικά τις γυναίκες (90%). Κατά κανόνα, οι κηλίδες εντείνονται το καλοκαίρι και υποχωρούν το χειμώνα, όμως αν εμφανιστούν και δεν αντιμετωπιστούν σωστά και έγκαιρα μπορεί να εγκατασταθούν μόνιμα στην επιδερμίδα.

Τι ακριβώς συμβαίνει: Η χρόνια έκθεση στον ήλιο και τη UV ακτινοβολία, απορρυθμίζει τη λειτουργία των μελανινοκυττάρων, με αποτέλεσμα την υπερπαραγωγή μελανίνης -η φυσική χρωστική του δέρματος- και την άνιση κατανομή της στην επιδερμίδα, ακόμη και όταν η έκθεση είναι πια περιορισμένη. Η βλάβη είναι αθροιστική, ξεκινά νωρίς- από την ηλικία των 20 χρόνων-στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και σταδιακά επεκτείνεται μέχρι την επιφάνεια.

Τι φταίει; Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήλιος είναι πάντα αυτός που πυροδοτεί την εμφάνιση κηλίδων. Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί παράγοντες που προδιαθέτουν ή ευνοούν τον σχηματισμό τους:

Ηλικία: Μολονότι ο αριθμός των μελανινοκυττάρων, όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται, στα σημεία που υπάρχει χρόνια έκθεση στις ακτίνες UV, η παραγωγή μελανίνης αυξάνεται με αποτέλεσμα την ακανόνιστη συσσώρευσή της και το σχηματισμό κηλίδων.

Γονίδια. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε πολλά άτομα υπάρχει γενετική προδιάθεση, γι’ αυτό, ακόμα και τα καλά αποτελέσματα μιας εντατικής θεραπείας κατά των κηλίδων μπορεί να χαθούν, με την παραμικρή έκθεση της επιδερμίδας στον ήλιο, χωρίς προστασία.

Φωτότυπος. Οι σκουρόχρωμες επιδερμίδες (φωτότυποι 3 και 4) εμφανίζουν κηλίδες με μεγαλύτερη συχνότητα. Όμως δυσχρωμίες είναι πιθανό να εμφανίσουν όλοι οι τύποι δέρματος, ιδιαίτερα μετά από θεραπείες laser ή αισθητικές θεραπείες όπως είναι η χημική απολέπιση, εάν δεν υπάρχει σωστή  αντηλιακή προστασία.

Ορμόνες. Κηλίδες μπορούν να εμφανιστούν εξαιτίας ορμονικών διακυμάνσεων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, από τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών και από θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση.

Δερματικά προβλήματα. Βλάβες από επιθετικές αισθητικές θεραπείες ή μετά από επούλωση πληγών και παθήσεις  που συνοδεύονται από φλεγμονή,όπως είναι η ακμή, μπορεί να γίνουν αιτία εμφάνισης -και πάλι με την παρουσία του ήλιου- μιας μορφής κηλίδων που ονομάζεται μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση.

2 κινήσεις για να προλάβουμε τις κηλίδες

Αντηλιακό, πάντα και παντού. Προστατεύουμε τα εκτεθειμένα σημεία της επιδερμίδας από την UVA και UVB  ακτινοβολία, όλο το χρόνο, με αντηλιακά ευρέος φάσματος και με υψηλό δείκτη SPF. Απλώνουμε καθημερινά το αντηλιακό μας-με χρώμα ή χωρίς- 20 λεπτά πριν βγούμε έξω και φροντίζουμε να το ανανεώνουμε συχνά. Tips: Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης του αντηλιακού μας. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 12 ως τις 4 και φοράμε πάντα καπέλο, ακόμα και στην πόλη.

Αντιοξειδωτικά στο… πιάτο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε και βήτα-καροτίνη, αυξάνει την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας απέναντι στη UV ακτινοβολία 20 φορές περισσότερο! Tip: Φροντίζουμε να μη λείπουν από το διαιτολόγιό μας οι ντομάτες, οι πράσινες και κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο, τα πορτοκάλια, οι φράουλες και φυσικά το ελαιόλαδο.

4 συστατικά για να «σβήσουμε» τις κηλίδες

Βιταμίνη C. Εκτός από τα πολλαπλά αντιοξειδωτικά και αντιγηραντικά οφέλη της, η βιταμίνη αυτή, εμποδίζει την δράση των ενζύμων που συμμετέχουν στην παραγωγή της μελανίνης.

Άλφα υδρόξυ-οξέα (AHA). Τα οξέα φρούτων, χάρη στην απολεπιστική τους δράση, συμβάλλουν στην απομάκρυνση της συσσωρευμένης μελανίνης από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Tip: Αποφεύγουμε τη χρήση τους στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Νικοτιναμίδιο (νιασιναμίδη). Η υδροδιαλυτή μορφή της βιταμίνης Β3, εμποδίζει τη μεταφορά μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα στα κερατινοκύτταρα και εξισορροπεί την ανομοιόμορφη κατανομή της.

Βοτανικά εκχυλίσματα: Φυσικά συστατικά όπως είναι η αλόη,τα φύλλα μουριάς και η γλυκόριζα καταπολεμούν τις δυσχρωμίες και απαλύνουν την ένταση των κηλίδωνσυμβάλλοντας στην αποκατάσταση της φωτεινότητας και του ομοιόμορφου τόνου της επιδερμίδας.

Προστασία, παντού
και πάντα!
Απόκτησε τώρα το αντηλιακό σου,
προσώπου & σώματος
και απόλαυσε στο συνδυασμό τους έκπτωση
-15%