Η καλοκαιρινή… γκαρνταρόμπα της επιδερμίδας

Ο ήλιος καίει, το θερμόμετρο σκαρφαλώνει στα ύψη. Είναι καλοκαίρι και η επιδερμίδα το αισθάνεται και συμπεριφέρεται αλλιώς. Τι ζητά από εμάς; να «ακούσουμε» τις ανάγκες της και να προσαρμόσουμε ανάλογα την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης.

1. Ενυδάτωση ναι, αλλά… light.

Το καλοκαίρι, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας και η ζέστη επιτρέπουν στην επιδερμίδα να συγκρατεί τα φυσικά της έλαια. Αντίθετα το νερό μπορεί πολύ εύκολα να εξατμιστεί και η επιδερμίδα να αφυδατωθεί. Γι αυτό και δεν θέλει να την επιβαρύνουμε με ενυδατικές κρέμες πλούσιες σε έλαια, γιατί όχι μόνο δεν τις χρειάζεται αλλά και δεν μπορεί να απορροφήσει τα συστατικά τους με αποτέλεσμα να μένουν στην επιφάνεια και συχνά να προκαλούν μαύρα στίγματα και σπυράκια. Επιλέξτε μια oil-free ενυδατική σύνθεση, ή ένα serum το οποίο στη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να φορεθεί και μόνο του.

2. Βραδινός καθαρισμός: απαραίτητος όσο ποτέ.  

Το καλοκαίρι, το αντηλιακό που φοράμε στην πόλη ή στην παραλία, σε συνδυασμό με τον αναπόφευκτο ιδρώτα και το σμήγμα γίνεται ένα εκρηκτικό κοκτέϊλ που αν δεν απομακρυνθεί στο τέλος της ημέρας, εύκολα μπορεί να οδηγήσει φραγμένους πόρους και σπυράκια. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον βραδινό καθαρισμό. Προτιμήστε ένα ανάλαφρο γαλάκτωμα καθαρισμού και απλώστε το σε στεγνή επιδερμίδα κάνοντας απαλές, κυκλικές κινήσεις μασάζ, για να διευκολύνετε την απομάκρυνση του… κοκτέϊλ και στη συνέχεια αφαιρέστε το, όχι με βαμβάκι, αλλά με ένα βρεγμένο μαλακό πετσετάκι.  

3. Προσοχή -και- στον ήλιο της πόλης

Γνωρίζουμε καλά τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει για την υγεία και την νεανικότητα της επιδερμίδας μας η πολύωρη έκθεση στις ακτίνες UV. Ξεχνάμε όμως ότι ο ήλιος δεν βρίσκεται μόνο στις… παραλίες. Μας ακολουθεί στις μετακινήσεις μας στην πόλη, στον κήπο, στην παιδική χαρά, στο αυτοκίνητό μας.  Αυτό σημαίνει ότι η καθημερινή αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη, όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στις εξίσου ευάλωτες ζώνες που συνήθως ξεχνάμε, όπως είναι  το ντεκολτέ, ο αυχένας και οι ώμοι -αν φοράμε εξώπλατα top- ή οι λοβοί των αυτιών -αν πιάνουμε ψηλά τα μαλλιά! 

4.  Νέοι κανόνες στην απολέπιση

Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιφάνεια της επιδερμίδας είναι ένα βασικό βήμα, σε κάθε εποχή του χρόνου, για την ανάκτηση της φωτεινότητας και της λείας της όψης. Το καλοκαίρι μάλιστα, η απολέπιση με οξέα φρούτων, όπως είναι το σαλικυλικό ή το γλυκολικό οξύ, γίνεται πολύ καλύτερα ανεκτή από την επιδερμίδα γιατί η υγρασία την κάνει πιο ανθεκτική. Όμως προσοχή: Η διαδικασία θα πρέπει να γίνεται βράδυ γιατί τα δραστικά αυτά συστατικά σε συνδυασμό με τον ήλιο ενδέχεται να προκαλέσουν φωτοευαισθησία στην επιδερμίδα, ενώ την επόμενη μέρα, επιβάλλεται να προστατέψουμε τα «φρέσκα» υγιή αλλά και ευάλωτα κύτταρά της, φορώντας απαραίτητα αντηλιακό με υψηλό δείκτη SPF.  

5.  Ενισχύουμε το αντιοξειδωτικό τείχος

Το καλοκαίρι, η μέρα είναι μεγάλη, κι εμείς δεν χάνουμε ευκαιρία να βρεθούμε έξω,. Αυτό όμως σημαίνει ότι η επιδερμίδα μας είναι εκτεθειμένη πολύ περισσότερες ώρες στις τοξικές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν ο ήλιος και η αστική ρύπανση και οδηγούν τα κύτταρά της σε πρόωρη γήρανση. Θα πρέπει επομένως να θωρακίσουμε την άμυνά της εκ των έσω, προσθέτοντας στο διαιτολόγιό μας τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά (π.χ. φρούτα και λαχανικά) και χρησιμοποιώντας πρωί και βράδυ ένα προϊόν περιποίησης -μπορεί να είναι το serum, η ενυδατική ή το αντηλιακό μας-εμπλουτισμένο με μια ισχυρή δόση αντιοξειδωτικών.

6. Ο ήλιος στα μάτια μας

Ποια είναι η πιο συχνή, ασυναίσθητη κίνηση που κάνουμε το καλοκαίρι, όταν οι ακτίνες του ήλιου μας τυφλώνουν; Ζαρώνουμε τα μάτια μας προσπαθώντας να αποφύγουμε το φως. Μόνο που αυτή η επαναλαμβανόμενη κίνηση, σε συνδυασμό με την υπεριώδη ακτινοβολία, καταπονεί την επιδερμίδα που τα περιβάλλει και τα σημάδια της φθοράς -αφυδάτωση, λεπτές γραμμές και ρυτίδες- δεν αργούν να φανούν.  Για να προφυλάξουμε αποτελεσματικά την πολύτιμη αλλά και εύθραυστη αυτή περιοχή, δύο πράγματα είναι απαραίτητα: ένα ζευγάρι μεγάλα γυαλιά ηλίου με καλής ποιότητας φακούς και μια ανάλαφρη κρέμα ή gel ματιών που θα προσφέρει στην επιδερμίδα ενυδάτωση, καταπράυνση και προστασία.

7. Μάσκες έκτακτης ανάγκης

Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο ήλιος του καλοκαιριού ταλαιπωρούν τις ευαίσθητες επιδερμίδες και πιο πολύ όσες έχουν τάση για ευρυαγγείες. Εκτός από την αφυδάτωση, η ζέστη διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία και κάνει το πρόσωπο να «φουντώνει» και να κοκκινίζει. Γι αυτό, στο τέλος μιας καυτής μέρας στην πόλη ή στην παραλία, μια μάσκα με ενυδατικά συστατικά και καταπραϋντικά εκχυλίσματα βοτάνων θα αποδειχθεί σωτήρια! Θα δροσίσει την επιδερμίδα θα την ανακουφίσει άμεσα και θα «πάρει» την κοκκινίλα. Tip: για ακόμα μεγαλύτερη δροσιά, μπορούμε να κρατάμε τη μάσκα στο ψυγείο.

8. Μικρά μεγέθη για μικρές αποδράσεις…

Το καλοκαίρι, το Σαββατοκύριακο αποκτά άλλη αξία καθώς είναι μια μοναδική ευκαιρία απόδρασης από το καυτό καμίνι της πόλης. Στις αποσκευές μας, μαγιό, παρεό, σορτς, t-shirt, σανδάλια και τα απολύτως απαραίτητα τη φροντίδα της επιδερμίδας μας: καθαριστικό, ενυδατική προσώπου, κρέμα σώματος και βέβαια αντηλιακά. Tip: Δεν χρειάζεται κουβαλάμε τις μεγάλες και άβολες συσκευασίες των καλλυντικών μας. Τα ειδικά travel kits με προϊόντα περιποίησης σε μικρό μέγεθος, είναι η πιο πρακτική λύση για τις μικρές εξορμήσεις μας.

Λαμπερή,
παντού και πάντα!
Shimmering, bronzing, shine ή glow…
Η λάμψη που θέλεις να χαρίσεις στο πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά σου … σε τέσσερις δημιουργίες!
Natural Glow 60gr
Natural Glow 60gr €12,50
Shimmering Body 100gr
Shimmering Body 100gr €9,50
Silky Shine Mist 100ml
Silky Shine Mist 100ml €11,00
Bronzing Body 100ml
Bronzing Body 100ml €12,50