Η επιδερμίδα φοράει τα… χειμωνιάτικα!

Η βροχή, ο αέρας, τα πρώτα κρύα, σηματοδοτούν το πέρασμα από το φθινόπωρο στο χειμώνα. Εκείνη που αντιλαμβάνεται άμεσα την αλλαγή των εποχών -και το δείχνει- είναι η επιδερμίδα μας. Στο χέρι μας είναι να την προστατέψουμε, προσαρμόζοντας τη φροντίδα της κατάλληλα.

Οι απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας αυξάνουν την ευαισθησία της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα να μας φαίνεται πιο ξηρή, πιο θαμπή και άτονη και να τη νοιώθουμε να «τραβάει». Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ενισχυμένη προστασία και κάποιες μικροαλλαγές στις συνήθειές μας.

  1. Περισσότερη ενυδάτωση, συχνότερη ενυδάτωση. Είναι η πρώτη και πιο σημαντική κίνηση άμυνας απέναντι στον χειμώνα. Αν δεν αντιμετωπίζετε πρόβλημα λιπαρότητας, αντικαταστήστε τις ανάλαφρες λοσιόν με κρέμες προσώπου πλουσιότερης υφής και σύνθεσης εμπλουτισμένες με φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες και θρεπτικά συστατικά όπως γλυκερίνη, πανθενόλη, υαλουρονικό οξύ, αμινοξέα, απαραίτητα λιπαρά οξέα, φυτικά έλαια, βοτανικά εκχυλίσματα κλπ., που θα αναπληρώσουν και θα ενισχύσουν την άνεση που λείπει από την επιδερμίδα. Το ίδιο θα χρειαστεί να κάνετε και με τα προϊόντα καθαρισμού. Προτιμήστε, αντί για τα gels που ξεπλένονται με νερό, ένα γαλάκτωμα καθαρισμού που θα ενυδατώσει και θα απαλύνει την επιδερμίδα.  
  2. Μην το παρακάνετε με την απολέπιση. Μολονότι η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι μια κίνηση-κλειδί για την ανανέωση της επιδερμίδας τον χειμώνα, το κρύο και ο παγωμένος αέρας διαταράσσουν τον προστατευτικό φραγμό της και την κάνουν πιο ευάλωτη σε «επιθετικές» μεθόδους. Αν την αισθάνεστε ξηρή, να τραβάει, περιορίστε την απολέπιση σε μία φορά την εβδομάδα και πάντα με ένα ήπιο προϊόν.
  3. Μην ξεχνάτε το αντηλιακό. Ενώ τον χειμώνα οι ακτίνες UVB φτάνουν σε μας εξασθενημένες, οι UVA , αυτές που ευθύνονται για τα σημάδια της πρόωρης γήρανσης, παραμένουν πανίσχυρες και μας βρίσκουν παντού… Επιλέξτε για την καθημερινή προστασία της επιδερμίδας ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη SPF τουλάχιστον 25.
  4. Προστατέψτε τα χείλη. Ο κρύος, χειμωνιάτικος αέρας, ξηραίνει την εύθραυστη επιδερμίδα των χειλιών, με αποτέλεσμα να δείχνουν «σκασμένα». Η πολύ συνηθισμένη κίνηση, να υγραίνουμε τα χείλη σαλιώνοντάς τα, μπορεί προσωρινά να μας ανακουφίζει, στην ουσία όμως τα ξηραίνει ακόμα περισσότερο. Ο καλύτερος τρόπος να επουλώσετε τα σκασμένα χείλη είναι να χρησιμοποιείτε ένα επανορθωτικό, μαλακτικό lip balm.
  5. Πείτε όχι στα καυτά ντους. Το ζεστό νερό εξατμίζεται γρήγορα. Βγαίνοντας από το ντους, το δέρμα έρχεται σε επαφή με τον ψυχρότερο αέρα του χώρου και αφυδατώνεται. Κρατήστε την πόρτα του μπάνιου κλειστή για να διατηρήσετε μια σχετική ισορροπία στη θερμοκρασία και φροντίστε να  «κλειδώσετε» την υγρασία, απλώνοντας αμέσως, όσο η επιδερμίδα είναι ακόμα νωπή, ένα ενυδατικό γαλάκτωμα ή ένα ξηρό λάδι σώματος.
  6. Φτιάξτε… ατμόσφαιρα. Η έλλειψη υγρασίας στον αέρα και η θερμότητα στους κλειστούς χώρους (ιδίως όταν προέρχεται από το air condition ή κάποιο αερόθερμο) ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την αφυδάτωση της επιδερμίδας. Επενδύστε σε έναν υγραντήρα καθώς θα αποκαταστήσει τα επίπεδα υγρασίας στο υπνοδωμάτιο και συγχρόνως θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Tip: Αν δεν διαθέτετε υγραντήρα, μια πρόχειρη αλλά αρκετά αποτελεσματική λύση είναι να τοποθετήσετε ένα δοχείο με νερό δίπλα στο θερμαντικό σώμα.
  7. Κρατήσετε αποστάσεις ασφαλείας από τη… θαλπωρή του τζακιού. Το αναψοκοκκίνισμα που βλέπετε και νιώθετε στην επιδερμίδα, όταν πλησιάζετε την πηγή θερμότητας και παραμένετε εκεί για ώρα, μπορεί να μην είναι έγκαυμα όπως αυτό που προκαλεί ο ήλιος, αλλά είναι η αρχή μιας αλυσιδωτής αντίδρασης -με μικροφλεγμονές των κυττάρων και φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης- που επιταχύνει την εμφάνιση σημαδιών πρόωρης γήρανσης. Γι’ αυτό προστατευτείτε μένοντας τουλάχιστον 3 μέτρα μακριά της εστίας.
  8. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφυδατώνει την ήδη ξηρή επιδερμίδα και διαστέλλει τα τριχοειδή αγγεία, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να δείχνει διαρκώς αναψοκοκκινισμένη.
Καλλίγραμμη σιλουέτα!
Από 15/4 έως 15/5
όλα τα προϊόντα
περιποίησης σιλουέτας
-15%
Επίλεξε αυτό που σου ταιριάζει!