Επιδερμίδα: ποιος είναι ο… τύπος της; ΜΕΡΟΣ Β

Το να κατανοήσουμε τον τύπο της επιδερμίδας που μας «προίκισε» η φύση, είναι το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα για να κάνουμε τις σωστές επιλογές στα προϊόντα περιποίησης που θα τη βοηθήσουν να είναι -και να δείχνει- υγιής και πάντα λαμπερή.

Στο Α’ μέρος του αφιερώματος, γνωρίσαμε τρεις από τους πέντε τύπους επιδερμίδας, την κανονική, τη λιπαρή και τη μεικτή. Στο Β’ μέρος, αναλύουμε τις ανάγκες της ξηρής και της ευαίσθητης επιδερμίδας.

Τύπος 4. Ξηρή επιδερμίδα. Είναι λεπτή, χωρίς ελαστικότητα και άνεση. Δείχνει λεία (οι πόροι της είναι αδιόρατοι), αλλά όχι φωτεινή, και είναι τραχιά στην αφή. Επηρεάζεται εύκολα από περιβαλλοντικούς παράγοντες -UV ακτινοβολία, ρύποι, χαμηλές θερμοκρασίες- ή από μηχανικές καταπονήσεις (π.χ. το έντονο scrub) και είναι η πιο ευάλωτη στα σημάδια του χρόνου -στην ξηρή επιδερμίδα οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες είναι εντονότερες.Ποιο είναι το πρόβλημά της; Ότι δεν παράγει αρκετά λιπίδια (σμήγμα), απαραίτητα για τη συγκράτηση της υγρασίας στην κερατίνη στιβάδα. Γι’ αυτό, αφυδατώνεται εύκολα και συχνά τη νιώθουμε να «τραβάει» -η αίσθηση γίνεται πιο έντονη στο μέσο της μέρας. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι ενώ η ξηρή επιδερμίδα είναι κατά κανόνα αφυδατωμένη, η αφυδατωμένη επιδερμίδα δεν είναι απαραίτητα ξηρή, αφού η έλλειψη υγρασίας μπορεί να παρουσιαστεί και στην κανονική, τη μεικτή, ακόμα και στη λιπαρή επιδερμίδα.

Τι θέλει από εμάς.

  1. Καθαρισμό με ήπιες συνθέσεις πλούσιας υφής εμπλουτισμένες με μαλακτικούς παράγοντες που ενδυναμώνουν τον δερματικό φραγμό .Tip:Αποφύγετε το σαπούνι ή τα καθαριστικά σε μορφή gel που ξεπλένονται με νερό.
  2. Ενισχυμένη ενυδάτωση το πρωί με συστατικά που θα τροφοδοτήσουν την επιδερμίδα με τα απαραίτητα λιπίδια και θα αποτρέψουν την απώλεια υγρασίας αλλά και με βιταμίνες και αντιγηραντικά πεπτίδια που θα την οχυρώσουν απέναντι στα σημάδια του χρόνου.Tip: Προσθέστε από νωρίς στη ρουτίνα περιποίησης τον ορό, την κρέμα ματιών και το αντηλιακό. Για την ξηρή επιδερμίδα είναι must.
  3. Εντατική θρέψη και αντιγήρανση με την εφαρμογή -ακόμα και κάθε βράδυ- εκτός από την ενυδατική κρέμα, ενός ελαίου περιποίησης με συστατικά φυτικής προέλευσης.

Τύπος 5. Ευαίσθητη επιδερμίδα. Δεν είναι ακριβώς τύπος αλλά κατάσταση. Ευαίσθητη συνήθως είναι η ξηρή επιδερμίδα -αν και κάθε τύπος μπορεί να εμφανίσει σημάδια ευαισθητοποίησης. Είναι λεπτή, κοκκινίζει εύκολα, επηρεάζεται από τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας και συχνά αντιδρά με φαγούρα, τσιμπήματα και αίσθημα καύσου σε κοινά ερεθίσματα, όπως στην επαφή της με πολλά -αν όχι τα περισσότερα- καλλυντικά. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο δερματικός φραγμός της -το φυσικό τείχος άμυνας και προστασίας της- είναι εύθραυστος και η λειτουργία του ανεπαρκής. Η ευαίσθητη επιδερμίδα δεν «θεραπεύεται», μπορούμε ωστόσο, με εξειδικευμένη φροντίδα που θα περιορίσει την αντιδραστικότητά της να τη βοηθήσουμε σημαντικά.

Τι θέλει από εμάς. Προσεκτικές κινήσεις και μόνο.

  1. Ξεχνάμε τα αφρώδη καθαριστικά με τον πλούσιο αφρό και επιλέγουμε ήπια γαλακτώματα με καταπραϋντικά συστατικά (αλόη, καλέντουλα, βισαβολόλη κλπ.) που δεν θα «τραυματίσουν» τον ήδη εύθραυστο δερματικό φραγμό της. Tip: Περιορίστε την απολέπιση σε μια φορά την εβδομάδα.
  2. Φροντίζουμε να της παρέχουμε καθημερινή ενυδάτωση και αντηλιακή προστασία, επιλέγοντας minimal συνθέσεις εμπλουτισμένες με δραστικά όπως οξείδιο  του ψευδαργύρου, ουρία και μελισσόχορτο που θα την καλμάρουν και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού προστατευτικού φραγμού της. Tip: Προτιμήστε προϊόντα με συνθέσεις χωρίς άρωμα, οξέα και άλλα συστατικά που μπορεί την ερεθίσουν.
  3. Επεμβαίνουμε «πυροσβεστικά» κάθε φορά που βρίσκεται σε έξαρση ανακουφίζοντάς την με μια δροσερή ενυδατική μάσκα  που θα πάρει τη φλόγωση και θα την ανακουφίσει.