Γιορτινή διάθεση, λαμπερό βλέμμα!

Όλα γύρω μας, τα φώτα, τα στολίδια, οι μουσικές, μας παρακινούν να μπούμε κι εμείς σε Christmas mood, να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να ανανεωθούμε για να φτάσουμε στις μέρες των γιορτών πιο όμορφες από ποτέ. Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή από το πολυτιμότερο αλλά και πιο εύθραυστο στολίδι, τα μάτια μας!
Κι αν τα μάτια μας καθρεφτίζουν… την κούραση και το στρες της καθημερινότητάς; Πώς μπορούμε να τους ξαναδώσουμε τη χαμένη τους λάμψη για να καθρεφτίζουν μόνο τη γιορτινή μας διάθεση; Αναζητάμε λύσεις «ταχείας δράσης» για να διορθώσουμε αυτά τα σημάδια, δηλαδή τις «σακούλες» και το πρήξιμο, αλλάζοντας τις συνήθειές μας και κάνοντας σωστές κινήσεις στη ρουτίνα περιποίησης.
Το πρόβλημα
Το πρήξιμο κάτω από τα μάτια, αποτέλεσμα συνήθως κακής τοπικής κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου, εμφανίζεται κυρίως τις πρώτες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα και ταλαιπωρεί αδιακρίτως γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας. Είναι όμως ένα πρόβλημα παροδικό και το πιο σημαντικό, εύκολα μπορεί να προληφθεί. Αντίθετα, οι σακούλες που κάνουν την εμφάνισή τους σε μεγαλύτερη ηλικία, μετά τα 40, είναι μια μόνιμη κατάσταση που αντιμετωπίζεται δυσκολότερα και συχνά μόνο με αισθητική επέμβαση.
Τι μπορεί να φταίει
Κληρονομικότητα. Το προστατευτικό λίπος που υπάρχει γύρω από τον βολβό του ματιού συγκρατείται με ένα λεπτό διάφραγμα. Με το πέρασμα του χρόνου -πολύ περισσότερο αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση- το διάφραγμα αυτό χαλαρώνει και σε συνδυασμό με τη μείωση της ελαστικότητας της επιδερμίδας κάτω από τα βλέφαρα, το λίπος προβάλλει προς τα έξω σχηματίζοντας σακούλες.
Ορμόνες. Συχνά, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο εκδηλώνεται με πρήξιμο κάτω από τα μάτια αλλά και στα βλέφαρα. Αιτία, η κατακράτηση υγρών, που συνοδεύει τις διακυμάνσεις των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης πριν την περίοδο.
Στρες. Η απελευθέρωση της ορμόνης κορτιζόλης σε συνθήκες στρες, επηρεάζει την ισορροπία των υγρών του οργανισμού με αποτέλεσμα οι νεφροί να κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια, για να επανέλθει η ισορροπία, να κατακρατούν ακόμα περισσότερο νερό.
Αλάτι. Το νάτριο που περιέχουν οι αλμυρές τροφές προκαλεί κατακράτηση υγρών και έντονο οίδημα στην περιοχή, ιδιαίτερα όταν τις καταναλώνουμε αργά το βράδυ.
Ύπνος. Η ύπτια θέση στο κρεβάτι, χωρίς μαξιλάρι δυσχεραίνει την κυκλοφορία της λέμφου ευνοώντας τη συσσώρευση υγρών και το οίδημα.
Καλλυντικά. Το δέρμα μας απορροφά μόνο την ποσότητα προϊόντος που θέλει και μπορεί. Στην περιοχή όμως γύρω από τα μάτια, τα περισσεύματα από μια πλούσια, λιπαρή κρέμα ή τα κατάλοιπα από ένα ελαιώδες προϊόν ντεμακιγιάζ, κινδυνεύουν να προκαλέσουν ερεθισμό και οίδημα.
Κάπνισμα. Ο καπνός που φτάνει στα μάτια μας δυσχεραίνει τη μικροκυκλοφορία στην περιοχή και οξειδώνει τα λιπίδια του προστατευτικό φραγμού της κερατίνης στιβάδας, κάνοντάς την ακόμα πιο ευάλωτη στα οιδήματα.
5+1 προληπτικές κινήσεις που θα κάνουν τη διαφορά
● Για να αποφύγετε τη συσσώρευση υγρών κάτω από τα μάτια να κοιμάστε έχοντας το κεφάλι ελαφρώς ανασηκωμένο, με 2 μαξιλάρια.
● Πίνετε αρκετό νερό -8 ποτήρια καθημερινά- ακόμα και αν δεν διψάτε γιατί το πρήξιμο των ματιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα αφυδάτωσης.
● Μην πίνετε καφέ το βράδυ.
● Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και αλμυρών σνακ -προκαλούν κατακράτηση- τουλάχιστον 1 ώρα πριν ξαπλώσετε.
● Για να περιορίσετε τα οιδήματα και τις σακούλες, υιοθετήστε ένα εντατικό πρόγραμμα φροντίδας, επιλέγοντας εξειδικευμένες συνθέσεις για την περιοχή των ματιών, κατά προτίμηση σε μορφή gel-κρέμας ή serum -εξίσου ευεργετικά είναι και τα eye pads- εμπλουτισμένες με συστατικά που έχουν αντιοιδηματώδη, καταπραϋντική και αποτοξινωτική δράση. Τέτοια συστατικά είναι τα προβιοτικά, η Centella asiatica, οι βιταμίνες Ε και Κ, τα αντιοξειδωτικά ενώ η παρουσία ειδικών πεπτιδίων θα συμβάλλει σημαντικά στη διαδικασία ενίσχυσης του συνδετικού ιστού και στην αποκατάσταση της σφριγηλότητας της επιδερμίδας.
● Απλώνετε πάντα το προϊόν με ελαφρά χτυπηματάκια του δείκτη για να ενισχύσετε τη μικροκυκλοφορία και να βοηθήσετε την αποσυμφόρηση της περιοχής γύρω από τα μάτια.
+ SOS tip της τελευταίας στιγμής
● Βάλτε την κρέμα ματιών στο ψυγείο, η δροσιά της θα βοηθήσει ώστε το πρήξιμο να υποχωρήσει γρηγορότερα.