Αυτή η πόλη μας γερνάει…

Τα  τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αποδείξεις ότι ένας νέος «εχθρός» απειλεί την υγεία και τη νεανικότητα της επιδερμίδας μας: η αστική ρύπανση, δηλαδή οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, τα καυσαέρια , το όζον, η σκόνη αλλά και οι βλαβερές ουσίες από τον καπνό των τσιγάρων που «φιλοξενεί» ο αέρας της πόλης και στα οποία βρισκόμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι.

Τι συμβαίνει στο δέρμα μας

Η αφυδάτωση ή το θαμπό χρώμα της επιδερμίδας είναι οι άμεσα ορατές συνέπειες από την ατμοσφαιρική ρύπανση, όμως οι αόρατες φθορές που προκαλεί στις βαθύτερες στιβάδες της είναι πολύ πιο σοβαρές γιατί αυτές επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος.

  • Οι ρύποι που προσκολλώνται στην επιφάνεια της επιδερμίδας, διαταράσσουν την ισορροπία του προστατευτικού φραγμού της με αποτέλεσμα να αφυδατώνεται εύκολα και να δείχνει θαμπή και άτονη. Συγχρόνως όμως γίνεται και πιο ευαίσθητη με κοκκινίλες και ανεξήγητους ερεθισμούς, σημάδι πως οι φυσικοί μηχανισμοί της αυτοάμυνάς της έχουν αποδυναμωθεί.
  • Τα αιωρούμενα σωματίδια, ένα τοξικό κοκτέιλ από υγρά σταγονίδια, χημικές ουσίες, βαρέα μέταλλα, καπνό και σκόνη, εισχωρούν εύκολα στους πόρους -το μέγεθός τους είναι 20 φορές μικρότερο- και σε συνδυασμό με την UV ακτινοβολία οξειδώνουν το σμήγμα ευνοώντας την εμφάνιση μαύρων στιγμάτων. Μάλιστα, στις λιπαρές επιδερμίδες, η αστική ρύπανση αυξάνει την παραγωγή σμήγματος και πυροδοτεί φλεγμονές -δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότερες ενήλικες γυναίκες υποφέρουν από ακμή.
  • Από την καθημερινή έκθεσή μας στις ακτίνες UV και στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, παράγεται αστρονομικός αριθμός ελεύθερων ριζών οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες ενώ συγχρόνως μειώνουν τα φυσιολογικά επίπεδα των βιταμινών C και Ε που βρίσκονται στο δέρμα. Τα κύτταρα δεν προλαβαίνουν να τις εξουδετερώσουν και οι φθορές συσσωρεύονται.  Σταδιακά το κολλαγόνο και η ελαστίνη αλλοιώνονται, πολύτιμα δομικά συστατικά, όπως είναι οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια, οξειδώνονται και η επιδερμίδα γίνεται πιο ξηρή, χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά της και τελικά «σπάει».

 

Τι μπορούμε να κάνουμε

Αν θέλουμε να οργανώσουμε την άμυνά μας και να θωρακίσουμε την επιδερμίδα απέναντι στα σημάδια που απειλεί να αφήσει πάνω της η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι παρακάτω κινήσεις είναι μια καλή αρχή:

  • Καθαρίζουμε σχολαστικά την επιδερμίδα πρωί και βράδυ κατά προτίμηση με προϊόντα που ξεπλένονται με νερό και είναι ειδικά σχεδιασμένα να απομακρύνουν αποτελεσματικά τους περιβαλλοντικούς ρύπους.
  • Χρησιμοποιούμε τακτικά ένα ήπιο προϊόν απολέπισης, για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα και να αποκαταστήσουμε τη φωτεινότητα της επιδερμίδας.
  • Χρησιμοποιούμε καθημερινά μια ενυδατική σύνθεση “anti-pollution”, εμπλουτισμένη με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά που θα ενισχύσει τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας και θα μειώσει τις βλαβερές επιπτώσεις από τη διέλευση ρυπογόνων ουσιών στις βαθύτερες στιβάδες της.
  • Υιοθετούμε τη χρήση αντηλιακού προϊόντος καθημερινά, πάνω από την ενυδατική μας κρέμα -δεν ξεχνάμε ότι οι ακτίνες UVA, έχουν την ίδια ένταση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και είναι αυτές που ευθύνονται για τη φωτογήρανση της επιδερμίδας.
  • Περιορίζουμε ή διακόπτουμε το κάπνισμα.
  • Υιοθετούμε μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
10% δώρο στα … δώρα!
Όλο το Δεκέμβριο χαρίστε gift sets Tzimas Cosmetics και απολαύστε 10% έκπτωση. Καλές γιορτές!